DAVE VAN LEEUWEN
  • Home
  • Ruimtelijk
  • Grafisch
  • Foto
  • Video

competentie assessment 3

Momenteel zit ik in het derde jaar van mijn studie Ruimtelijk Ontwerpen aan de Willem de Kooning Academy, hier houd ik me vooral met architectuur bezig. Daarbij volg ik nu de sociale practice ‘open design’. Naast mijn studie doe ik in mijn vrije tijd ontwerp opdrachten op grafisch gebied voor verschillende opdrachtgevers. Ook maak ik filmpjes en fotografeer ik graag.

In dit competentie portfolio zal ik aantonen dat ik over alle zeven competenties beschik aan de hand van zeven sleutelwerken. Het zijn allemaal eigen projecten (en afbeeldingen) waar ik mee bezig ben geweest sinds competentie assessment 2. Kritieken van het vorige assessment waren om de controle meer te laten vieren en om me op inhoudelijk gebied meer te ontwikkelen. Ik vind zelf dat ik hier erg in gegroeid ben en dat ik in een jaar tijd weer een flinke ontwikkeling heb doorgemaakt. Mijn projecten hebben meer betekenis gekregen en zijn gewaagder geworden. Ook begin ik steeds meer een eigenheid te ontwikkelen: ik probeer een enthousiaste en speelse maar toch serieuze en professionele houding aan te nemen met mijn werk.

Voor mijn stage ga ik bij een architectenbureau werken. Het lijkt me erg interessant om te ervaren hoe het er in het echte bedrijfsleven aan toe gaat. Daarbij wil ik op stage zoveel mogelijk ontdekken, ontwikkelen en creëren. Het lijkt me dan ook leuk om op mijn stage mee te denken, ontwerpen, tekenen, 3D modelleren of visualiseren. Mijn minor zal ik bij social design gaan doen. Ik vind het namelijk belangrijk dat je de gebruiker bij het ontwerpen betrekt. Je kan niet zomaar iets ontwerpen zonder te weten wat de behoeftes van de gebruikers zijn.

creërend vermogen

Sinds het begin van mijn studie ben ik mijn creërend vermogen enorm gaan ontwikkelen, dat kan ook niet anders als je op een kunstacademie zit en je constant bezig bent met het bedenken en maken van dingen. In mijn eerste jaar heb ik voornamelijk geleerd om te produceren: meters schetsen op mijn schetsrol, schetsmaquettes maken, de werkplaatsen in, modelleren of visualiseren.

Voor kwartaal 10 was het de bedoeling om een kant van jezelf beter te ontwikkelen. Ik grijp vaak snel naar de computer als ontwerp tool, dus om mijn gewoonte te doorbreken heb ik ervoor gekozen om in dit kwartaal extra veel vormonderzoek te doen met verschillende soorten materialen. Op deze manier verbeter je je mindere kanten en kom je in het bezit van meerdere kwaliteiten.
​

Ik heb ervoor gekozen om een nieuw vormonderzoek te doen naar mijn ‘Elderly Art Laboratory’, dat ik in kwartaal 7 ontworpen heb. Dit ontwerp is ontstaan door een spiraal-achtige vorm die alle verdiepingen met elkaar verbindt. Ik was echter niet tevreden met de massa die het van de buitenkant had. Om tot een nieuw ontwerp te komen heb ik vormstudies gedaan met gips, klei, foam, spons, papier, karton, plastic en nog meer verschillende materialen. Dit gehele proces heb ik gefotografeerd en gedocumenteerd.


Uiteindelijk heb ik een breed scala aan vormen weten te creëren die me inspiratie konden brengen voor een nieuw ontwerp. Aan de hand van de documentatie heb ik conclusies getrokken: de vloeiende beweging van de spiraalvorm aan de binnenkant moest ook aan de buitenkant te zien zijn. Ik heb bij dit onderzoek geleerd dat veel verschillende variaties op materiaalgebruik en vormgebruik tot veel ideeën kunnen leiden, en dat je juist door ideeën uit te voeren in materiaal verder komt dan wanneer je een ontwerp met de computer ontwerpt.
meer over Elderly art laboratory...
Foto

vermogen tot groei en vernieuwing

Na mijn competentie assessment in het tweede jaar heb ik mijn vermogen tot groei en vernieuwing verbeterd en heb ik me inhoudelijk enorm ontwikkeld. Ik heb mezelf meer uitgedaagd in het bedenken van concepten, ik heb gedurfdere keuzes gemaakt en ik ben zo tot interessantere ontwerpen gekomen.

Een voorbeeld hiervan is mijn ontwerp voor het museumpark van Rotterdam. De opdracht was om het Collectiegebouw van MVRDV te transformeren zodat het park een ‘positive outdoor space’ zou worden. Hiervoor zou ik het park moeten onderzoeken op de ruimtelijkheid ervan om zo tot een beter ontwerp dan het huidige ontwerp te komen. Ik besloot om het gehele park te transformeren in plaats van alleen het Collectiegebouw. Naar mijn idee zijn de musea in hun huidige situatie niet goed geplaatst en bevinden zij zich te ver van elkaar vandaan. De musea zouden meer eenheid vormen wanneer ze bij elkaar rondom een plein staan. 
Foto
Vanuit die gedachte was ik figure-ground studies gaan doen, om zo een ‘positive outdoor space’ te creëren. Een buitenruimte is positief wanneer het een duidelijk vorm heeft en wanneer deze vorm even belangrijk is als de gebouwen die het omringen. Uiteindelijk had ik de bestaande musea in de bruikbare ruimte van het gehele museumpark geplaatst. Ik had ervoor gekozen om het Collectiegebouw om te draaien en in de grond te stoppen, om de positieve buitenruimte van het plein open te breken. Dit alles zorgt voor een monumentale uitstraling omdat de musea in deze opstelling aan een groot plein liggen: het Museumplein van Rotterdam.

Door ervoor te kiezen om niet alleen het Collectiegebouw aan te passen, maar het gehele park heb ik mezelf meer uitgedaagd in de opdracht. Ik ben nu namelijk niet tot een nieuw ontwerp gekomen, maar tot een heel nieuw perspectief op het museumpark. Mijn ontwerp toont de mogelijkheden die het park in de ‘ideale wereld’ zou hebben.
​

Foto
"Love the radical proposal for Museumpark from our second year student Dave van Leeuwen: First repositioning Boijmans, Kunsthal and NAI and then, here it comes; turning MVRDV's depot upside down, finally transforming the place into a positive outdoor space."
- Harm Scholtens, course director Spatial Design
meer over Museumplein...
Foto

vermogen tot samenwerken

Buiten mijn school opdrachten om zit ik ook niet stil op het gebied van ontwerpen. Zoals ik al vertelde doe ik wel eens opdrachten voor echte opdrachtgevers. Dit doe ik in samenwerking met mijn zus Robin onder de naam Leo Design & Communicatie, waarbij ik voornamelijk de ontwerp kant doe. Zo heb ik al eens een volledige huisstijl en logo ontworpen en meerdere CV’s zodat sollicitanten opvallen in de sollicitatie procedure.

​Via al deze opdrachten heb ik nieuwe connecties gemaakt en zodoende kreeg ik de kans om in opdracht van Wielercomité Wateringen de krant van de Wateringse Wielerdag 2016 te maken. We moesten hiervoor de content en grafische vormgeving verzorgen. De krant zou dan 50.000 keer gedrukt worden door Uitgeverij West Media in Naaldwijk, die tevens ook de eindredactie was.
​

Aangezien mijn zus communicatie studeert heeft zij vooral het verzamelen van content, het regelen van sponsoren en het contact houden met partners gedaan. Zij verzorgde interviews die ik vervolgens uitwerkte tot een interessant artikel. Voor de vormgeving heb ik een volledig nieuwe huisstijl ontworpen die aansloot bij het bestaande logo en de wensen van de opdrachtgever. Door veel contact te houden en te luisteren naarde opdrachtgever, geïnterviewden en eindredactie zijn we uiteindelijk tot een krant gekomen waar iedereen tevreden mee was. De krant werd gedrukt en verspreid met de krant Het Hele Westland.

Het is een professionele samenwerking waar ik erg positief op terug kijk. Naast de andere opdrachten die ik voor opdrachtgevers gedaan heb is dit wel degene waar ik het meeste trots op ben. De samenwerking met Robin verloopt altijd erg goed en ook het communiceren met de opdrachtgever, geïnterviewden en eindredactie werkte goed.
meer over KRANT WATERINGSE WIELERDAG 2016...

omgevingsgerichtichtheid

Mijn interesse voor ontwerpen is breder dan enkel architectuur. Naast grafisch vormgeving en fotografie vind ik het ook erg leuk om met film bezig te zijn, dit is dan ook een discipline waar ik me graag mee bezig houdt. Ik gebruik film voor mijn vakstudie om projecten te presenteren, maar ik maak ook op professioneel niveau voor opdrachtgevers promotiefilmpjes. Deze geven dan een indruk van het bedrijf waarvoor ik de opdracht deed.

Een voorbeeld van dit soort filmpjes is de promotiefilm die ik voor het tegelbedrijf Stone Concepts in Naaldwijk heb gemaakt. Ook aan deze opdracht ben ik gekomen door eerder gemaakte opdrachten in de omgeving van het Westland, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. De opdracht was om een smaakvol filmpje te maken dat het nieuwe pand waarin ze zaten duidelijk weergeeft. Dit promotiefilmpje zou op social media ingezet worden om bestaande klanten te herinneren van hun bestaan en om nieuwe klanten aan te trekken.

Om te beginnen ben ik gaan brainstormen hoe ik een pand van een tegelbedrijf toch op een flitsende manier kon weergeven. De enige dynamiek die ik in het pand kon vinden waren de bezoekers ervan, dus besloot ik me te richten op de levendigheid binnen het bedrijf. Ik heb gezocht naar filmtechnieken en inspiratie gehaald uit andere promotiefilmpjes. Ik heb een storyboard geschreven en ervoor gekozen om meerdere timelapses in de video te verwerken. Ik ben uiteindelijk een hele dag op het bedrijf aanwezig geweest en daar heb ik alle bedrijvigheid vastgelegd.
​
Het resultaat is een helder filmpje geworden met flitsende beelden, soepele shots en enthousiasmerende muziek. Het geheel heeft een weelderige uitstraling die goed bij het bedrijf past. Ook geeft het een duidelijke weergave van het bedrijf te werk. Door het maken van deze promotiefilm heb ik meer ervaring op kunnen doen met filmen en monteren. Ik heb nieuwe film en montage technieken kunnen uitoefenen die ik in later werk weer opnieuw zou kunnen gebruiken. Het is elke keer weer een klus om de wensen van een opdrachtgever op een goede manier uit te laten komen, maar het is altijd een fijne beloning als beide partijen blij zijn met het eindresultaat.
meer over Promotiefilm Stone Concepts...

vermogen tot kritische reflectie

Een competentie waar ik veel mee te maken heb op school is kritisch reflecteren. Vaak ben ik op school aan het werk met mijn klasgenoten. Aangezien we allemaal erg goed met elkaar op kunnen schieten, helpen we elkaar vaak met brainstormen en feedback geven. Zo helpen we elkaar verder komen in onze projecten en maken we elkaar als collega’s ook sterker als concurrenten. Ik ben dan ook erg blij met de klasgenoten die ik heb omdat we, naast gezelligheid, elkaar ook een hoop inspiratie brengen.

In kwartaal 9 kreeg ik de opdracht om een pop-up restaurant voor restaurant Post in Dordrecht te ontwerpen. Omdat het thema pop-up was, moest het iets van tijdelijke aard worden dat op het plein voor de Markthal of Station Rotterdam Centraal kan staan. Mijn doel was om te zorgen dat de pop-up voor meer bezoekers van het restaurant zou zorgen. Het moest een voorproefje worden van het echte restaurant in Dordrecht. In tegenstelling tot mijn klasgenoten wilde ik niet slechts een ruimtelijk ontwerp maken voor een pop-up, maar een concept bedenken wat de pop-up bijzonder zou maken. Na een hoop ideeën bedacht ik dat het ontwerp interactief moest worden, want mensen vinden iets interessant als ze ergens aan kunnen deelnemen.
Uiteindelijk heb ik een pop-up ontworpen waarbij de bezoeker zijn fiets aan de bar parkeert. De gast kan via een tablet zijn bestelling plaatsen. Door te blijven trappen drijft het achterwiel een lopende band aan waarop het eten dat je besteld hebt bezorgd wordt. Dit concept heb ik uitgewerkt in een instructievideo die de gast ook te zien krijgt. Dit filmpje heb ik op verschillende mensen getest zonder van te voren ook maar iets uit te leggen. Zo kon ik zien of ze het idee van de pop-up begrepen. Aan de hand van deze feedback heb ik telkens een nieuwere versie gemaakt zodat ik uiteindelijk een heldere instructievideo over hield.

Ik merk altijd dat het bespreken van je ideeën erg helpt in ontwerpprocessen. Het is goed om te horen hoe andere mensen ergens over denken, of hoe zij dingen zien. Zo kijkt iedereen namelijk met een ander perspectief naar jouw werk. Ik denk dat het belangrijk is om kritische feedback te krijgen omdat je vervolgens zelf kan bepalen wat je hiermee wilt doen.
meer over pit-stop...

communicatief vermogen

In het begin van het derde jaar ben ik begonnen met het opzetten van mijn showcase portfolio. Ik oktober 2016 hadden wij de portfolioavond waarbij we ons werk aan opdrachtgevers konden presenteren. Ook moesten we vanaf dat moment op zoek gaan naar een stageplek. Voor mijn showcase portfolio wilde ik dat het niet enkel een boek zou zijn met mijn werk erin, maar dat het boek ook één van mijn werken zou zijn. Daarbij wilde ik dat het boek mij als persoon volledig moest representeren. Het moest er vrolijk en speels uit zien maar toch ook verzorgd en professioneel.

Om te beginnen ben ik mijn werk gaan selecteren. Ik wilde in mijn showcase portfolio alleen ruimtelijk ontwerpen doen omdat ik dit portfolio echt alleen op architectenbureaus wilde richten. Vervolgens heb ik een opzet voor de lay-out gemaakt, deze heb ik besproken met klasgenoten en studenten uit het vierde jaar van Ruimtelijk Ontwerpen. De eerste opzet bleek iets teveel van het goede te zijn, dus besloot ik de lay-out neutraler te maken waarbij de aandacht echt op het werk zou liggen.

Het uiteindelijk portfolio bestaat uit grote afbeeldingen, diagrammen en niet teveel tekst. Elk project heeft dezelfde opbouw: een voorblad met titel, een stuk uitleg in tekst en eventueel in beeld en het uiteindelijk ontwerp met visuals of foto’s. Ik heb veel positieve reacties gekregen op mijn portfolio. Bij mijn stagegesprekken heb ik ook erg veel complimenten ontvangen over het werk en het portfolio zelf. Het portfolio heeft beter uitgepakt dan ik ooit had durven hopen.
bekijk mijn portfolio op issuu.com
Foto
"Het werk dat Dave op zijn site toont heeft kwaliteit, is conceptueel sterk en verfrissend."
- Joep Windhausen, Nieuwe Architecten BNA

organiserend vermogen

Na het opstellen van mijn showcase portfolio ben ik een website gaan bouwen die veel meer en verschillende soorten werk bevat. Het was de bedoeling dat ik hier laat zien dat ik over meer kwaliteiten beschik dan alleen ruimtelijk ontwerpen; namelijk ook grafisch vormgeving, fotografie en video maken. De website wilde ik vooral voor mezelf maken zodat ik al mijn werk op een plek verzameld zou hebben, maar daarbij is het net als mijn showcase portfolio een handig middel om mijn werk te tonen.
​

Aangezien ik wel zelf mijn website wilde ontwerpen maar ik niet over html skills beschik, moest ik een andere manier zoeken om een website te bouwen. Via mijn zus ben ik op de website www.weebly.com terecht gekomen. Hier kun je een sjabloon downloaden en deze gemakkelijk bewerken en naar je eigen hand zetten. Eerst heb ik schetsen gemaakt op papier voor de indeling van mijn website. Ik wilde een heldere en gebruiksvriendelijke interface. Ik heb een sjabloon gevonden die bij mijn schetsen paste kwa indeling. Later heb ik deze aangepast zodat hij ook goed bij mijn portfolio past kwa vormgeving.

Voor de werken die op mijn website moesten komen heb ik eerst een lange lijst gemaakt met alle projecten die ik in het verleden gedaan heb. Ik ben toen de minst relevante projecten eruit gaan filteren, omdat ik vind dat niet alles evenveel toegevoegde waarde heeft voor op mijn website. Vervolgens heb ik alle projecten geupload vanaf mijn computer waar ik al mijn werk al keurig geordend had. Nadat de vormgeving af was en alle projecten geupload waren, heb ik de site getest op vrienden en familie. 
​
De site werkt erg helder en toont een goed overzicht van mijn werken. Ik ben erg blij met het eindresultaat. Door het bundelen van mijn werken op één plek kwam ik tot de conclusie dat ik erg veel gedaan heb in de afgelopen jaren en dat ik daar best wel trots op mag zijn. Daarbij begint er langzaam een soort rode draad door mijn werk te lopen en ontstaat er een bepaalde eigenheid. Ook is het erg interessant voor mezelf, maar ook voor anderen, om te zien wat voor ontwikkelingen ik doorgemaakt heb. Bij het zoeken van een stageplek heb ik ook mijn website meegestuurd en ook hier kreeg ik positief commentaar op. Dankzij mijn eigen werk dat ik gepresenteerd heb in mijn portfolio en op mijn website heb ik nu een leuk stagebedrijf gevonden.
Home

davevanleeuwen.tumblr.com

  • Home
  • Ruimtelijk
  • Grafisch
  • Foto
  • Video